Kvæg Svin Gårdenshistorie Ansatte Se billeder!Mark

Produktionstal

Der hører 400 Ha under Gammelbygaard. Der er forpagtet 40 Ha marskjord. Der dyrkes grovfoder til køerne, der består af majs og græs. Det resterende areal dyrkes med korn til grisene samt non-food raps.

 

Maskineri

De fleste maskiner er af mærkerne John Deere & CLAAS.

John Deere er et amerikansk traktor mærke. Historien bag fortæller, at amerikaneren John Froehlich i 1892 byggede 2 traktorer. Begge blev iøvrigt senere returneret af køberne, fordi at de var utilfredse med maskinerne! Samme år, 1892, var John Froehlich medstifter af virksomheden "Waterloo Gasoline Traction Engine Compagny", og dette selskab blev senere til "John Deere Tractor Compagny".

I 1912 blev traktoren "Waterloo Boy" præsenteret og i de følgende år kom der et par forskellige varianter på markedet. De havde en del mere succes end de første to, for i 1918 var der solgt mere end 8000 "Waterloo Boy".

John Deere var et af de første mærker, der havde en lille afstand mellem forhjulene, ja enkelte modeller havde endda kun et forhjul. Formålet med dette var, at hjulene (eller hjulet) kunne være mellem rækkerne i de afgrøder, der kaldes rækkeafgrøder som fx. majs.

Fælles for John Deere traktorerne helt frem til omkring 1960 var, foruden navnet naturligvis, at motorerne var 2-cylindrede.

Fra ca. 1960 udviklede fabrikken også 4-cylindrede benzin- eller dieselmotorer, der blev introduceret sammen med en helt ny konstruktion af traktorer.

Denne konstruktion har dannet grundlag for nutidens moderne John Deere traktorer.

I 1956 overtog John Deere den tyske fabrik LANZ i Mannheim, og produktionen af traktorer er nu delt mellem USA og Tyskland på den måde, at traktorer op til ca. 130 HK bygges i Tyskland, mens de større modeller bygges i USA.

 

Kilde: Kaj Mandel "Alletiders traktorer", Forlaget Tommeliden 1991

Tilbage til Gammelbygaard